Deri Eserlerde Tamamlama Yönteminin Koruma Yaklaşımlarına Göre Değerlendirilmesi
Anahtar Kelimeler:
Deri- Eser- Koruma- Onarım- TamamlamaÖzet
Derinin kullanımı, insanoğlunun evrimiyle paralel olarak gelişmiştir. İnsanlar derinin sahip olduğu eşsiz özelliklerden yararlanmışlar ve bu hazır hammaddeyi çok çeşitli amaçlar için kullanmışlardır. Deri, hayvan postlarının dermis tabakasından elde edilen doğal ve dayanıklı bir malzemedir. Bu hayvansal ürünün tamamı protein kolajeninden oluştuğundan, gücünü onu oluşturan kolajen liflerinden almaktadır. Deri nesneler hayvanların derileri, dokuları ve iç zarları kullanılarak yapılan eserleri kapsamaktadır. Çeşitli yöntemlerle tabaklanan derilerden yapılan eserlerin yanı sıra parşömen, bağırsaklar veya ham deriden üretilen nesnelerden oluşmaktadır. Bu eserler günümüzde kültürel miras niteliğindedir. Müzelerde ve kütüphanelerde çeşitli koruma ihtiyacı olan giyimden kitap ciltlerine kadar çok sayıda tarihi deri eser bulunmaktadır. Ancak tüm organik kaynaklı ürünlerde olduğu gibi deride, doğal çürüme sürecinin bir parçasıdır ve uzun vadede stabil olarak kabul edilmemektedir. Hayvandan yüzüldüğü andan itibaren bozulma eğiliminde olan deri, aktif veya pasif konservasyon yöntemleri uygulanarak korunmaktadır. Her bir koruma tedavisi derinin özgün yapısına göre özel çözümler gerektirdiğinden, derinin tedavi seçenekleri sınırlıdır. Bu nedenle deride uygulanan her bir koruma müdahalesinin seçimi önemli bir konudur. Bu araştırmada koruma literatüründen elde edilen veriler derlenerek, aktif konservasyon uygulamaları arasında yer alan tamamlama yöntemi incelenmiştir. Tamamlamanın, deri eserlerde hangi teknikler ve malzemelerle uygulandığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda tamamlama yöntemi koruma kuramlarına göre değerlendirilerek Carta Del Restauro (1931), Venedik Tüzüğü (1961)’ de belirlenmiş olan ilke ve esaslara göre gruplandırılmıştır. Derinin sağlamlaştırılması ve eserde mevcut olan parça kayıplarının onarımında kullanılan malzeme ve teknikler tespit edilmiştir. Deri, tekstil, kâğıt, dolgu ve kaplama malzemeleri, doğal yapıştırıcılar veya çeşitli karışımlarla hazırlanan yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Eserin korunmuşluk durumuna, tarihsel, teknik ve sanatsal önemine, eksik alanların boyutu ve niteliğine göre farklı teknikler uygulanmaktadır. Kısmi veya destek, biçimsel, dekoratif, mimetik tamamlama gibi tekniklerle deri eserler onarılmaktadır. Uzun yıllar geleneksel yöntemlerle yapılan deri onarımları, teknolojinin gelişmesiyle yeni teknik ve malzemelerle ekollere bağlı olarak sürdürülmektedir. Deri eserlerin korunması açısından önemli görülen çalışmanın, alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Referanslar
Ahunbay, Z. (2009). Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. İstanbul: YEM Yayın.
Ahunbay, Z. (2019). Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri. İstanbul: YEM Yayın.
AIC- Amerikan Koruma Enstitüsü. (2019). https://www.culturalheritage.org/ (20.12.2019)
AIC- Amerikan Koruma Enstitüsü. (2020). https://www.culturalheritage.org/ (20.12.2019)
Anderson, P. and Reidell, S. (2009). Adhesive Pre-Coated Repair Materials. Book and Paper Group, LCCDG and ACDG.
Çınar N. ve Büyükyazıcı M. (2017). Türk Cilt Sanatında Kullanılan Deriler ve Özellikleri. TİDSAD (Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi), 4(11), s.256-275.
Çınar, N. (2017). El Yazma Eserlerin Ciltlerinde Kullanılan Deriler Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı, Ankara.
Eskici, B. (1997). Tas Eserlerin Korunması Üzerine Notlar. Türk Arkeoloji Dergisi, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, S.XXXI, s. 383-391. Ankara.
Eskici, B. (2018). Seramik Onarımlarında Bütünleme Yöntemleri Üzerine Bir Değerlendirme. Sanat ve Tasarım Dergisi, 22, s.135-153. https://dergipark.org.tr/tr/pub/sanatvetasarim/issue/41779/504064
Girard, S. (2018). BEVA 371-based Synthetic Leather. Journal of Paper Conservation, 19(1), s.18-32. DOI: 10.1080/18680860.2018.1521018.
Grace O., Reidell, S. (2010). Cast Composites: A System for Texturing Repair Materials in Book Conservation. Book and Paper Group Annual, 29, s.92-93, s.98-105.
Harmancıoğlu, M., Dikmelik, Y. (1993). Ham Deri, Yapısı Bileşimi Özellikleri. Sepici Şirketler Topluluğu Kültür Hizmeti, İzmir: Özen Ofset.
Kılıçoğlu, S. (1993). Ham Deri. İstanbul: Dericilik Araştırma Enstitüsü Yayınları.
Kite, M., Thomson, R., Angus, A. (2006). Materials and Techniques: Past and Present. Conservation of Leather and Related Materials, Butterworth-Heinemann is an imprint of Elsevier, s.121-130.
Knight, E., (2016). Assaying Klucel-G Recipes. Application Methods in the Surface Consolidation of Tanned Bookbinding Leathers [Poster], Boston Athenæum.
Kuban, D. (2000). Tarihi çevre Korumanın Mimarlık Boyutu Kuram ve Uygulama. İstanbul: YEM-Yapı Endüstri Merkezi Yayınları.
Ludwick, L. (2012). A Comparative Study on Surface Treatments in Conservation of Dry Leather, with Focus on Silicone Oil. Uppsats För Avläggande Av Filosofie Kandidatexamen İ Kulturvård, Konservatorprogrammet 15 Hp Institutionen För Kulturvård Göteborgs Universitet.
NPS Museum Handbook, Part I, (1996). Curatorial Care of Objects and Skin Products Made From Leather. United States Department of the Interior, National Park Service P. O. Box 37 127, Washington.
Owen, G. and Reidell, S. (2011). Cast Composites: A System for Texturıng Repair Materials in Book Conservationt. AIC-The American Institute for Conservation of Historic & Artistic Works, Topics in Photographic Preservation, 14, p.250-262.
Öncü, C. (1968). Dericilik Temel Bilgileri, Mezbaha Mahsulleri Teknolojisi. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
Şenses, İ. U. (1993). Deri Teknolojisi I, İstanbul.
TAEK, 2019. Ciltte Tamamlama. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı, http://www.kitapsifahanesi.yek.gov.tr/ ( 17.11.2019).
Toptaş, A. (1993). Deri Teknolojisi. İstanbul Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Dericilik Programı, İstanbul: Sade Ofset Matbaacılık.
Toptaş, A. (1998). Deride Kalite Tespiti, İstanbul Üniversitesi Dericilik Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Merkezi, İstanbul: Sade Ofset Matbaacılık.
Venedik Tüzüğü (1964). http://www.icomos.org.tr/Dosyalar/ICOMOSTR_tr0243603001536681730.pdf
Yakalı T. ve Dikmelik Y. (1994). Deri Teknolojisi Yaş İşlemler. Teknik Ofset. İzmir: Sepici Kültür Hizmeti Yayınları.
Waterer, J. W. (1972). A Guide to the Conservation and Restoration of Objects Made Wholly or in Part of Leather. New York: Drake Publishers.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.