Dijital Çağda Müzecilik Anlayışına Yenilikçi Yaklaşımlar
Anahtar Kelimeler:
Çağdaş- Müze- Mekan- Teknoloji- TasarımÖzet
Hızla gelişen ve değişen dünyada, teknoloji kavramı hayatın her noktasında var olmaktadır. Tasarım alanında her geçen gün daha çok etkisini hissettiğimiz dijital teknoloji müze kavramını da yakından ilgilendirmektedir. Çalışmanın amacı, gelişen teknolojinin etkisi ile sergileme ve sunum yöntemlerinin müzecilik anlayışında yarattığı değişimi vurgulamak ve çağdaş teknikleri uygulamanın önemine değinmek, bu durumun Türkiye ve Dünya’daki yansımalarını ele alarak, müze-toplum diyalogunun daha sağlıklı bir şekilde kurulmasına katkıda bulunmaktır.
Çalışma kapsamında iki tür materyal kullanılmıştır. Bunlardan ilki teorik ve görsel bilgi ağırlıklı konuyla ilgili yayınlar, tez çalışmaları, ders notları, mimari ve iç mimari dergiler ile internet kaynaklarıdır. Taranan ve incelenen bilgiler, genelden özele doğru sıralanmıştır. İkinci materyal ise literatürde taranan Türkiye ve Dünya’dan müze örnekleri üzerinden başta İstanbul’daki Sakıp Sabancı Müzesi ve Atina’da yer alan Yeni Akropol Müzesi yazarlar tarafından yerinde tespiti, ilgili kişilerle görüşmeler ve mekân fotoğraflarıyla analiz edilmesidir. Çalışmada izlenen metot ise gözlem ve tespittir. Konu ile ilgili yayınlar, tez çalışmaları, ders notları, mimari ve iç mimari dergiler ile internet kaynaklarından yararlanılarak yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda, tespit çalışması yapılmıştır.
Çalışma kapsamında çağdaş müze mekanları içerisinde yer alan dokunmatik ekran, hologram teknolojisi, simülasyon, sanal gerçeklik gibi dijital sergileme teknikleri Türkiye ve Dünya’dan müze örnekleri üzerinden anlatılacaktır. Başta İstanbul’daki Sakıp Sabancı Müzesi ve Atina’da yer alan Yeni Akropol Müzesi olmak üzere, müze mekânlarındaki dijital tasarımlar özgün fotoğraflarla birlikte, mekân analizi ve sergileme teknolojileri ile ilişkisi açısından ele alınacaktır. Sonuç olarak müze yapılarının sanat eseri olduğu günümüzde, birey-mekân ve eser arasında oluşan birlikteliğe bağlı dijital çözümler, müzecilik anlayışına yeni bir bakış açısı ve tasarım anlayışı kazandırmıştır. Çalışma dijital müzecilik ve inter-aktif sergileme alanında çalışma yapacak tasarımcılara ve araştırmacılara yol gösterecek niteliktedir.
Referanslar
Akçaova, A. (2016). Çağdaş Müzecilikte Sergileme Teknikleri, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi - Selçuk Üniversitesi Ortak Yüksek Lisans Programı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
Akkurt, H. B. (2010). Atina'da Çağdaş Bir Kültür Tapınağı: Yeni Akropol Müzesi, Ege Mimarlık, 74, 28-32.
Aksu, M. (2019). Mimarlıkta Video Projeksiyon Haritalama Kullanımı, Tasarım Enformatiği, 01(02), s. 107-117.
Anadol, A. (2012). Sakıp Sabancı Müzesi’nin On Yılı. İstanbul: Mas Matbaacılık.
Atagök, T. (2002). Müzelerin Anlaşılır Kılınması, İç Mekan ve Sergi Tasarımları, Mimar-İst, 4, s.50-58.
Baudrillard, J. (1995). Kötülüğün Şeffaflığı. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Belcher, M. (1991). Exhibitions in Museums, London: Continuum International.
Birol Akkurt, H. (2010). Atina’da Çağdaş Bir Kültür Tapınağı; Yeni Akropol Müzesi. Ege Mimarlık. 3(74), s.28-32. http://egemimarlik.org/74/7.pdf (02.04.2020).
Boyraz, B. (2019). Avrupa Müzelerinde Kullanılan Güncel Sergileme Teknolojileri Üzerine Bir Araştırma. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi, 2(8), s.532-562.
Canbakal Ataoğlu, N. (2016). New Designs in Circulation Areas And Museums the Case of the Quai Branly Museum. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 21(1), s. 117-130.
Deniz, M. (2008). Müzecilik ve Müze Mimarisi, Müze Sergileme Mekânlarında Güncel Gösterim Teknikleri ile Mimari Tasarım İlişkisi Üzerine Bir İnceleme. Yıldız Teknik Üniversitesi, FBE Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul.
Erbay, M. (2011). Müzelerde Sergileme ve Sunum Tekniklerinin Planlanması, İstanbul: Beta Basım.
Gerçek, F. (1999). Türk Müzeciliği. Ankara: T. C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
Miles, R.(1986). The Design of Educational Exhibits. London: Routledge.
Nalçaoğlu, H. (2002), Modern Toplumda Sergileme Felsefesi ve Müzeler, Müze Eğitimi Seminerleri 1, (Bekir Onur), Akdeniz Bölgesi Müzeleri, İstanbul: Suna-İnan Kıraç Vakfı Yayınları.
Öztürk, S., Yazıcı, M. (2017). Yeni Akropol Müzesi İçin Bir Okuma Önerisi, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 12(35), s. 163-180.
Sakıp Sabancı Müzesi. https://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/sayfa/muze-tarihi/ (20.03.2020)
Şahan, M. (2001). Müze ve Eğitim. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), s:299-307.
Tschumi, B (2009). “Yeni Akropol Müzesi”, Yapı, sayı: 335, Ekim 2009, YEM, İstanbul s. 78–85,
Yücel, E. (1999). Türkiye’de Müzecilik. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.