İllüstrasyon Sanatının Çocuklara Yönelik İç Mekân ve Mobilya Tasarımında Kullanılması: Uygulama Örnek ve Teknikleri

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

İllüstrasyon- Çocuk- İç Mekan- Mobilya

Özet

İnsanın doğumundan itibaren çevresindeki bilgileri organize etmesi ve yorumlamasına algı denilmektedir. 0-6 yaş grubundaki çocuklar için, zamanının büyük kısmını geçirdiği kendi odası ve anaokullarındaki iç mekân donatı elemanları işlevsel ve görsel etkileriyle algı ve deneyimler bakımından önemlidir. Araştırmanın amacı, çocukların mekân algısında etkili olan illüstrasyon sanatının kullanıldığı, çocuklara yönelik iç mekân tasarımlarında illüstrasyonun mekâna katkılarına dikkati çekmektir. Çocuklara yönelik tasarlanan mekânlar olan çocuk odalarında kullanılan mobilyaların biçimsel özellikleri makalenin araştırma konusunu oluşturmaktadır. İllüstrasyon sanatının soyutlama özelliği ile tasarlanmış olan canlı ve cansız varlıkların formları farklı yorumlarla çocuk ürünlerinde görülmektedir. İllüstrasyonun ürün ve mobilya tasarımlarında biçimsel özelliklere etki etmesiyle yaratıcı formlar fonksiyonel mobilyalarla birleşmektedir. Bu durum çocuğun objeleri farklı yorumlama yetisine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada çocuk mekânlarında ve donatı elemanlarında kullanılan illüstrasyonun biçimsel özellikleri incelenmektedir. Çocuk ürünleri tasarımında kriterler, çocuk mobilyasına etki eden faktörler araştırılarak, illüstratif formda mobilyalar seçilmiş ve biçimsel özellikleri, işlevleri incelenmiştir.

Makalede nitel yöntemlerden oluşan belgelendirme analizi kullanılmış ve gözlem teknikleri uygulanmıştır. İllüstrasyonun kullanıldığı tasarımlar; ürün, kitap ve iç mekân duvar tasarımı olarak örneklendirilmiştir. Bunun yanında farklı tasarımcıların mobilya tasarımında uyguladığı illüstrasyonlar biçimsel ve fonksiyonel olarak tablo haline getirilmiştir.  Sonuç olarak; erken yaşlardan itibaren bireylerin yaratıcılığını etkileyen bu tasarımlar, yenilikçi formlarıyla çocukların hayal dünyasının gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. İç mekânda kullanılan illüstrasyon ve çocuklara yönelik mobilya tasarımları çocuğun yaş grubu ve ilgi alanları dikkate alınarak seçilmelidir. Mekâna kimlik kazandırmak açısından illüstrasyonun kullanıldığı tasarımlar çocuklara yönelik mekânlarda tercih edilmektedir.

Referanslar

Andarood, H. G. (2014). İç Mimarlık Alanında Görsel İletişim Temelli Grafik Tasarım Çözümlemeleri. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Atan, U. (2013). Grafik İllüstrasyon Olarak Minyatür, Akdeniz Sanat Dergisi,11(6), 23-33.

Baksi, S. (2018). Çocukların Mekân Algısının Yaşam Çevresi Üzerinden İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi - Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Bayazıt, N. (1994). Endüstri Ürünlerinde ve Mimarlıkta Tasarlama Metodlarına Giriş. İstanbul: Literatür Yayınevi.

Buldurlu, E., Kılıç, Y., İlçe, C., Elibol, C., Yener, G. (2004). Okul Öncesi Çocuk Mobilyaları ile İlgili Ebeveyn Görüşleri ve Öngörülen Mobilya Tasarım Ölçütleri. Teknoloji, 7(1), 139-149. http://jestech.karabuk.edu.tr/arsiv/1302-0056/2004/Cilt%287%29/Sayi%281%29/139-149.pdf

Chu, Y. (2018). Analysis of the Application of Illustration Art in Graphic Design Advances in Social Science. Education and Humanities Research, (246), s.539-541.

Atamaz Daut, E. (2017). Grafik Tasarımın Mekânsal İmaj Yaratımındaki Rolü, Doktora Tezi, Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Ana sanat Dalı, Lefkoşa.

Demirarslan, D. (2019). 0-6 Yaş Grubu Çocuğun Dünyasında Mobilya Tasarımı. Researcher:Social Science Studies, 7 (2), s.64-76.

Demirarslan, D., Aytöre, O. S. S. (2004). Çocuğun Fiziksel Ve Ruhsal Gelişimi Açısından Çocuk Odaları Tasarımında Malzeme Kullanımı Ve Malzeme Seçiminin Önemi, 2. Ulusal Yapı Malzemesi Bildiri Kitabı, İstanbul.

Dilmaç, E. S. (2018). Anaokulları Sınıf Mekanlarında Rengin Çocuk Psikolojisine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, İç mimarlık Programı, İstanbul.

Dinçel, K., Işık, Z. (1979). Mobilya Sanat Tarihi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Ergün, E. (2012). Grafik Tasarımın İç Mekân Yüzeylerde Kullanımı, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Fiell, C., Fiell, P. (2006). Design Handbook Concepts Materials Styles, Cologne: Taschen.

Gülpınar, F. (2010). Görsel Kavramlar, İllüstrasyon ve Çocuk Kitapları. Yüksek Lisans tezi, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Tasarım Programı,İstanbul.

Nikolaeva, B. (2020). Types of Illustration Styles and Techniques. https://graphicmama.com/blog/types-of-illustration (05.05.2020).

Arıtan Ö., Taşçı B., Güller E., Özdemir N. (2018). Noktadan Mekana-2. İstanbul: Yalın Yayıncılık.

Tavakkoli, R. (2014). İç Mimaride Grafik Tasarım. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anasanat Dalı, Ankara.

Tavşan, F. (1995). Trabzon Konutları Üzerinde Çocuk Odaları Mekan ve Donatı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Anabilim Dalı, Trabzon.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri, Erişim Adresi https://sozluk.gov.tr/ (20.04.2020).

Türkçe Bilgi (2020). İllüstrayon. https://www.turkcebilgi.com/ill%C3%BCstrasyon (10.06.2020).

Türk Edebiyatı (2020), Soyutlama. Erişim Adresi https://www.turkedebiyati.org/soyutlama-nedir-soyutlama-ornekleri-sorulari/ (10.05.2020).

United States Consumer Product Safety Commission. Childrens Products (2020), Children Products, Erişim Adresi https://www.cpsc.gov/Business--Manufacturing/Business-Education/childrens-products (15.05.2020).

Yayınlanmış

2020-11-29