Biyofilik Tasarım Kriterlerinin Açık Ofisler Üzerinden Değerlendirilmesi
Anahtar Kelimeler:
Açık Ofis- Biyofilik Tasarım- Doğa- İç MekanÖzet
İnsanoğlunun var olduğu günden itibaren doğadan, hem fiziksel hem de ruhsal olarak faydalandığı bilinmektedir. Günümüz ofis yapılarında insanlar; kalabalık, gürültülü, doğal alanlarla bağlantısı kopartılmış, karanlık ve karmaşık geniş açıklıklarda, toplu halde bulunmak ve mesai tamamlamak zorunda kalmaktadırlar. Bu tip alanlarda çalışmaya maruz kalmanın konsantre olamama, iş verimliliğinde düşüş, mahremiyetin yeterli düzeyde sağlanamaması gibi etkenlerin sebep olduğu psikolojik sorunların yanına; iç mekân hava kalitesinin yetersiz oluşu, iklimlendirmenin istenilen düzeyde sağlanamaması gibi nedenlerden kaynaklanan fiziksel sorunlar da eklenmektedir. Çalışmanın amacı; İç mekânda doğal malzemeler, bitkisel öğeler, doğal ürünlere benzeyen formlar, doğal havalandırma, doğal aydınlatma gibi biyofilik tasarım öğeleri kullanılarak doğaya ve insan psikolojisine duyarlı ne tür tasarım ortamları oluşturulabileceği, günümüz ihtiyaçları dikkate alınarak biyofilik tasarımın ofis yapılarına doğanın biçim ve işlev özelliklerinden faydalanılarak ne şekilde yansıtılabileceğini araştırmaktır. Çalışma metot olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve betimsel analiz yöntemi ile hazırlanmıştır. Buna göre çalışma kapsamında farklı ülkelerde yer alan açık ofisler araştırılmış, 14 maddelik biyofilik tasarım ilkelerinin uygulanışı, görsel ve duyusal uyaranlar yönünden tasarıma yansıması iç mekân ölçeğinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak biyofilik tasarım uygulamaları ile günümüz mimarlık ve tasarım anlayışının belli noktalardaki açığını kapatarak, yaşam alanlarında insan-doğa arasında var olan güçlü bağın farkındalığını duyusal ve görsel uyaranlar aracılığı ile mekâna yansıtmak mümkün olabilecektir. Hayatımızın parçası olan yaşam alanlarında, iş yerlerinde, eğitim yapılarında, hastanelerde, kalabalık şehir yaşantısının kaosundan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmayı ve bireyin yaşam kalitesini artırmayı amaç edinen biyofilik tasarım yaklaşımı; daha aktif ve başarılı olma, bireylerin iyi olma halinin devamını sağlayabilme dolayısıyla daha mutlu toplumlar oluşturmak açısından önem arz etmektedir.
Referanslar
Altınkoç, Y. Ö. (2005). Büro Binaları Tasarımında Temel İlkeler ve İç Mekan Organizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Bayraktaroğlu, Ö. E. (2013). Mimarlıkta Ekosistem Düşüncesiyle Tasarlamak, Yüksek Lisans Tezi,İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Browning, W., Ryan, C., Clancy, J. (2014). 14 Patterns of Biophilic Design, Improving Health & Well-Being Build Environment, New York: Terrapin Bright Green.
Cramer, J. S., Browning W. D. (2008). Transforming Building Pratices Through Biophilic Design. Biophilic Design. New Jersey: John Wiley and Sons INC.
Çolak, A. (2004). Duvarlar Anlamsal (Semantik) ve Dizimsel (Sentaktik) Bir Analizi, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
Erbay, M. (2018). İç Mekanda Güncel Bir Söylem: “Biyofilik Tasarım” ve Uygulama Örneği Olarak Memorial Bahçelievler Hastanesi, 2. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumu, KTÜ İç Mimarlık Bölümü, Trabzon, Tasarıma Dair Güncel Söylemler, 23–31.
Fromm, E. O. (1964). The Heart of Man, Ruth Nanda Anshen (Ed). New York: Harper & Row.
Genç, G., Selçuk, S. A., Beyhan, F. (2018). Biyofilik Kavramının Tarihi Binalar Bağlamında Değerlendirilmesi: Tokat Mustafa Ağa Hamamı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi / The Journal of International Social Research, 58(11), s.363–371.
Kellert, S. R., Heerwagen J. H., Mador M. L., (2008). Biophilic Design - The Theory. Science and Practice of Bringing Buildings to Life., Hoboken, NJ: John Wiley and Sons. Inc.
Louv, R. (2012). Children and the Succes of Biophilic Design. New Jersey: John Wiley and Sons. Inc.
Öztürk, S., Özdemir, Z. (2013). Kentsel Açık ve Yeşil Alanların Yaşam Kalitesine Etkisi “Kastamonu Örneği”. Journal of Forestry Faculty, 13(1), s.109–116.
Saylam, G. (2019). Biyofilik İç Mekan Tasarım Unsurlarının Ev Ortamında Bireyin İyi Olma Haline Onarıcı (Restoratif) Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Şenozan, M. I. (2018). İnsan - Mekan - Doğa Etkileşiminin Sürdürülebilir Bir Öğretisi Olarak Biyofilik Tasarım, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Ulrich, R., Parsons, R. (1992). Influences of Passive Experiences with Plants on Individual Well-Being and Health. D. Ref (Ed), The Role of Horticulture in Human Well- Being and Social Development, Timber Press.
Ünlü, E. (2017). Mimarlıkta Biyofili Olgusu ve Sağlık Yapıları, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gebze.
Wilson E. O. (1984). Biophilia. Massachussets - Boston: Harvard University Press.
Yumuşak, S. (2008). İşgören Verimliliğini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması, Süleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences, 13(3), s.241–251.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.