Temel Tasarımda Kavram Temsili ve Biçim Üretimi
Anahtar Kelimeler:
İç Mimarlık- Temel Tasarım- Tasarım Eğitimi- Kavram- BiçimÖzet
Kavram temsili ile biçim üretimi arasındaki bağlılaşık ilişkiyi öğrencilerin tasarım ideleri ve başarı düzeyleri üzerinden yorumlayan bu araştırma kapsamında iki hipotez kurulmuştur. Birinci hipotez, tasarımına somut kavramlar ile başlayan öğrencilerin soyut kavramlarla başlayan öğrencilere göre daha başarılı olduğu önermesine dayanmaktadır. İkinci hipotez ise, çalışmasına somut kavramlarla başlayan öğrencilerin biçim üretimine yönelik kararları daha kolay aldığı düşüncesi ile üretilmiştir. Oluşturulan hipotezleri sınamak amacıyla kurgulanan çalışma doğrultusunda öğrencilerden somut (dönüşüm, hareket, sonsuzluk) ve soyut (cesaret, risk, yanılsama) kavramlardan birini tasarı izlemi olarak seçmeleri ve seçtikleri kavramları mekânsal ölçekte ifade etmeleri istenmiştir. Bu bağlamda İstanbul Gedik Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılında Temel Tasarım I dersini geçer not ile tamamlayan toplam 65 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde öğrencilerin tasarım kararlarına etki eden parametreleri tespit etmek için 8 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu; kavramsal temsiller üzerinden gerçekleştirilen yaratım süreçlerinin temel tasarım literatürü içerisindeki konumunu belirlemek için ise 20 soruluk 5’li Likert tipi sormaca formu kullanılmıştır. Elde edilen tüm verilerin SPSS yazılımı ile analiz edildiği araştırma sonucunda sınanan iki hipotez de sayımlamalı olarak doğrulanmış ve temel tasarım eğitiminde biçim üretmek için referans alınan soyut kavramların öğrencilerin hem tasarım süreçlerini hem de başarım düzeylerini olumsuz yönde etkilediği bulgularına ulaşılmıştır.
Referanslar
Artun, A. ve Aliçavuşoğlu, E. (2009). Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı; Türkiye’de Mimarlık, Sanat, Tasarım Eğitimi ve Bauhaus. İstanbul: İletişim Yayınları.
Boucharenc, C. G. (2006). Research on Basic Design Education: An International Survey. International Journal of Technology and Design Education, 16(1), 1-30.
Bronet, F. & Schumacher, J. (1999). Design in Movement: The Prospects of Interdisciplinary Design. Journal of Architectural Education, 53(2), 97-109.
Bulat, S. ve Aydın, B. (2014). Bauhaus Tasarım Okulu. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 105-120.
Ching, F. D. (2014). Architecture: Form, Space, and Order. John Wiley & Sons.
Droste, M. (2002). Bauhaus 1919-1933. Taschen.
Durmus, S. (2015). Teaching/Learning Strategies through Art: Philosophy & Basic Design Education. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 182, 29-36.
Eilouti, B. (2018). Concept Evolution in Architectural Design: An Octonary Framework. Frontiers of Architectural Research, 7(2), 180-196.
Erdoğdu, G. P. S. (2016). Basic Design Education: A Course Outline Proposal. Planning, 26(1), 7-19.
Findeli, A. (2001). Rethinking Design Education for the 21st Century: Theoretical, Methodological, and Ethical Discussion. Design Issues, 17(1), 5-17.
Güngören, E. (2019). Bauhaus’un 100. Yılında İDGSA’da Temel Tasarımın Zihin Haritaları. Mimar.ist, 19(65), ss.74-82.
Hughes, Q. (1982). Before the Bauhaus: The Experiment at the Liverpool School of Architecture and Applied Arts. Architectural History, Volume 25, pp.102-113.
Kömürcüoğlu Turan, N. ve Altaş, N. E. (2003). Tasarım Sürecinde Kavram. İTÜDERGİSİ/a Mimarlık, Planlama, Tasarım, 2(1), 15-26.
Moussavi, F. (2009). The Function of Form. Actar, Barcelona.
Özsırkıntı Kasap, H. ve Türkmen, A. (2018). Temel Tasarım Eğitiminde Yüzeyden Hacime Geçiş Çalışmalarının Biçim Üretimi Bağlamında Değerlendirilmesi. T. Özseven (Ed.), Proceedings from ISAS 2nd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies. (ss.155-162), Samsun.
Ranjan, M. P. (2005). Lessons from Bauhaus, Ulm and NID: Role of Basic Design in PG education. In Design Education: Tradition and Modernity. Scholastic papers from International Conference, DETM.
Salama, A. M. (2016). Spatial Design Education: New Directions for Pedagogy in Architecture and Beyond. Routledge.
Wong, W. (1993). Principles of Form and Design. John Wiley & Sons.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.