Çağdaş Vitrin Tasarımlarının Temel Tasarım İlkeleri İle İncelenmesi
Anahtar Kelimeler:
Vitrin- Mağaza- Moda- Trendler- TasarımÖzet
Vitrin, mağazaların satış başarısını arttıran, müşteriyle ilk temas kurulan yerdir. Vitrinlerin iki temel görevi; mağaza, ürün kimlik ve imajını tanıtması, insanların mağaza içerisine girmeleri için etkili ve davetkâr olmalarıdır. Cam yüzeylerle genişleyen mağaza cepheleri ve vitrinler, teşhirleriyle müşteriyi etkileyip içeri çekebilmek için çok farklı materyaller ve konseptler ile tasarlanmaktadır. Tüketimin gücü ile yenilenen sezon vitrinlerinin moda ile eş zamanlı olarak geçirdiği değişim, vitrin tasarım ilkeleri ve yaklaşımları dikkat çekmektedir. Boş zaman eğlencesi olarak nitelenen vitrinler iletişimsel değerleriyle marka imajını betimlerken müşteriyi tasarımsal yaklaşımlarıyla mıknatıs gibi çekebilmektedir.
Bu çalışmayla; mağaza atmosferinin ara yüzü olan vitrinlerin, güncel tasarım yaklaşımlarına, geçirdiği biçimsel değişimlere dikkat çekilerek, farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Çalışmada, büyük camlı vitrinleriyle, Paris Bon Marche, Milano Vittoria Emanuelle gibi çok katlı mağazalarla başlayan vitrin tasarımına, geleneksel vitrin düzenlerine, Gucci, Prada gibi büyük moda evlerinin dijital ekranlarla vitrin düzenlemelerine getirdiği yaratıcı tasarımlara değinilerek, dünya modasının öncüleri kabul edilen Milano, Roma, Madrid gibi kentlerden çağdaş vitrin düzenleri örneklenmiştir. Yöntem olarak, çağdaş vitrinler, çizgi, renk, doku, yüzey, malzeme, materyal, biçim form, şekil-zemin ilişkisi, odak, tekrar-ritim, tonlama-değer, aydınlatma, tipografi, ölçü-oran tasarım elemanları ve ilkeleri ile analiz edilmiştir. İstanbul, Prag, Atina, Selanik, Madrid, Floransa, Siena, Roma gibi Avrupa ülkeleri ve modanın başkenti olarak simgeleşen, ağırlıkla Milano’dan (2016-2018 yıllarında) fotoğraflanan vitrinler, çalışmanın materyalini oluşturmaktadır. Bu bağlamda disiplinlerarası bir öğreti olan temel tasarım ögeleri ve ilkeleri ile vitrinlere yenilikçi ve yaratıcı efektler eklenerek özgün ve dikkat çekici çağdaş vitrinler tasarlanabilmektedir. Geleneksel vitrinlerin sıradan görünümü, yerini yaratıcı, çarpıcı sanatsal enstalasyonlarla, etkileyici tiyatro dekorlarına, grafiksel yaratımlara dönüşen çağdaş vitrin düzenlerine bırakmıştır.
Referanslar
Arslan, M. ve Bayçu, S. (2006). Mağaza Atmosferi, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1696, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Arslan, F. M. (2011). Mağazacılıkta Atmosfer. İstanbul: Beta Yayınları.
Ataoğlu, N. C. (2018). Vitrin Tasarımında Güncel Yaklaşımlar. 2. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Bildiri Özetleri Kitabı, Trabzon.
Baudrillard, J. (2008). Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Bayraktar, A. (2011). Görsel Mağazacılıkta Vitrinlerin Önemi. İstanbul: Beta Yayınları.
Bayraktar, N., Tamer, N. G., Tekel, A., Gürer, N., Taş, A. C. K. ve Köroğlu, B. A. (2012). Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. Ankara: Nobel Yayın.
Brooker, G. ve Stone, S. (2010). İç Mekan Tasarımı Nedir? İstanbul: YEM Yayın.
Cragoe, C. D. (2011). Binalar Nasıl Okunur? İstanbul: YEM Yayın.
Çelikbaş, G. (2013). Mağazalarda Kurumsal Kimlik ve Vitrin Tasarımı İlişkisi: İstanbul Louis Vuitton Mağazalarının Vitrin Tasarım Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
Hasol, D. (1993). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü. İstanbul: YEM Yayın.
Kademoğlu, H. (2011) Modern Yaşamın Kamusal Mekanları Olarak Alışveriş Mekanları, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
Koffka, K. (1935). Principles of Gestalt Psychology. New York: Harcourt-Brace.
Kuban, D. (1992). Mimarlık Kavramları, Tarihsel Perspektif İçinde Mimarlığın Kuramsal
Sözlüğüne Giriş. İstanbul: YEM Yayın.
Melikoğlu, A. S. (2008). Marka Mekanı Olarak Vitrin Tasarımının Önemi: Tüketici Davranışları Üzerinden Deneysel Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
Mesher, L. (2013). İç Mekan Tasarımında Mağaza Tasarımı. İstanbul: Literatür Yayın.
Tutar, M. M. (2013). Markanın, Mağaza Kişiliğinin Vitrin Tasarımına Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.