Karabük ili Ovacık ilçesi Dudaş köyündeki yapıların geleneksel malzeme kullanımı ve yapım tekniği açısından değerlendirilmesi
Anahtar Kelimeler:
Dudaş Köyü- Kırsal Mimari- Geleneksel Yapım TeknikleriÖzet
Çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olarak kullanılan Karabük ilinin Ovacık ilçesi, -başta ekonomik nedenler olmak üzere- farklı sebeplerle günden güne göç veren bir yerleşim yeridir. Ovacık, geleneksel mimarlık dokusunu neredeyse hiç bozulmadan koruyabilen nadir yerleşim alanlarından biri olmasına rağmen, bu yönüyle ön plana çıkamamıştır. 2019 yılına kadar ilçeyi ve köylerini kırsal mimarlık açısından konu eden herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma kapsamında, Dudaş köyündeki geleneksel yapılarda kullanılan yapı malzemeleri ile yapım tekniklerinin tespit edilmesi için köyü meydana getiren 12 mahallede, yerinde incelemeler yapılmıştır. Ayrıca, bölgede geleneksel yöntemlerle konut inşa eden ustalardan, halen hayatta olanlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Dudaş köyünde; ahşap ve taşın en çok tercih edilen yapı malzemeleri olduğu görülmektedir. Yapıların taşıyıcı sistemini ya kâgir yığma sistem ya da ahşap iskelet veya ahşap yığma sistem (çantı) oluşturmaktadır. Bazı örneklerde ise karma yapım sisteminin kullanıldığı görülmektedir. Geleneksel konutların taşıyıcı sisteminde ve iç mekân elemanlarında sıklıkla ahşap kullanılmıştır. Taş ise, yapı temellerinde, bahçe duvarlarında ve ahşap iskeletin aralarındaki boşlukların doldurulmasında tercih edilmiştir. Çalışma alanında rastlanılan diğer geleneksel yapı malzemeleri, kerpiç ve harman tuğlasıdır. Dudaş köyünde yer alan geleneksel yapıların yapım sistemine bakıldığında, zemin kat duvarlarının genellikle moloz ve kaba yonu taş kullanılarak yığma tekniğinde örüldüğü, üst katların ise ahşap karkas arası hımış olarak inşa edildiği görülmektedir. Bu çalışma; Dudaş köyünde bulunan ve önemli yöresel mimarlık örnekleri barındıran, bir bölümü zamanla yok olmuş, günümüze ulaşanların da hızla yok olmaya devam ettiği geleneksel yapıların, malzeme ve yapım tekniklerinin kayıt altına alınarak belgelenmesi açısından önem arz etmektedir.
Referanslar
Aktaş, Z. U. (2019). Orta Karadeniz Bölümü’nde kırsal mimarinin koruma sorunlarının Samsun ili özelinde incelenmesi. ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü 2019 Yılı Etkinlikleri-Kırsal Mimari Miras Sempozyumu, Eskişehir.
Çetin, E. (2019). Karabük İli Ovacık İlçesi Dudaş Köyü Örneğinde Kırsal Yerleşimlerdeki Geleneksel Konutların İncelenmesi [Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi].
Çekül Vakfı (2015). Anadolu’da Kırsal Yaşam ve Mimarlık. Çekül Yayınları.
Çorapçıoğlu, K., Çakır, S., Aysel, N. R., Görgülü, H. C., Kolbay, D., Seçkin, N. P., Ünsal, E. (2008). Yöresel Kırsal Mimari Kimlik. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Kitap-1.
Ersoy, H. L. (2011). Karabük’ün Köyden Kente Dönüş Öyküsü Karabük Tarihi. Karabük Valiliği İl Özel İdaresi Kültür Yayını.
Hacısalihoğluyaşar, F. (2013). Bursa Çevresi Yerleşimlerinde Kırsal Mimari Özellikler Bağlamında Geleneksel Ahşap Yapım Sistemlerinin İrdelenmesi [Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi].
Hersek, C., M., Meraki, Ş. (2000). Safranbolu Yörük Köyü Geleneksel Yaşam Biçimi ve Evleri. Kuban Matbaacılık.
Özgüner, O. (1970). Köyde Mimari Doğu Karadeniz. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları.
Özköse, A., Yıldırım, M. N., Uslu, E., Çetin, E. (2018, Ekim). Ekolojik değerlerin sürdürülmesinde kırsal değerlerin korunmasının önemi ve Karabük-Ovacık Avlağıkaya Köyü örneğinde bir “Eko-Müze” deneme projesi. Dicle Üniversitesi 1. Uluslararası Mimarlık Sempozyumu, Diyarbakır.
Üçok, A. K. (1949). Çankırı Coğrafyası. Okuyan Adam Yayınları.
Yiğit, G. K. (2011). Ovacık (Karabük) ilçesinin nüfus özellikleri. Electronic Turkish Studies, 6(2), s.523-536.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.