İç Mimarlıkta Eğitim Modeli: Deneyimleyerek Öğrenme
Anahtar Kelimeler:
İç Mimarlık- Deneyim- Öğrenme- Tasarım- UygulamaÖzet
Eğitim, gelişen toplumlar yetiştirebilmek için düşünülmesi gereken en önemli kavramlardan biridir. Bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işi olan eğitimde, öğrenim kavramı önemli yer tutmaktadır. Öğrenim, belli durumlar ve sorunlar karşısında tepki ve davranış oluşturma, gerektiğinde bunları değiştirip yenilerini edinebilme yeteneğidir. Deneyimsel öğrenme ise; eğitim etkinlikleriyle, somut deneyimden yansıtıcı gözleme ve sonra soyut kavramsallaştırmadan aktif deneyime doğru bir yapılanmadır. Mekânsal algı kapsamında, aidiyetliğin oluşması, mekanı daha elverişli kullanmamızı sağlamaktadır. Tasarım eğitiminde atölyelerin kişilere aidiyetlik katması, daha nitelikli işlerin çıkmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Bahar Dönemi, Yapı Projesi dersi kapsamında 4.sınıf öğrencileriyle birlikte, fakültede bulunan derslikler ve atölyeler, iç mimarlık eğitiminde deneyimleyerek öğrenme kapsamında tasarlanıp uygulamaya dönüştürülmüştür.
Çalışma kapsamında, Z16 ve 247 numaralı iki faklı atölye, öğrenciler tarafından kullanım ihtiyaçları belirlenerek tasarlanmış, bu tasarıma uygun olarak malzeme temin süreci ve uygulaması gerçekleşmiştir. Atölyeler, geri dönüşümlü malzemelerin yeniden işlevlendirilerek, kullanıma kazandırılması esasına dayalı olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı ise, tasarım eğitiminde teorikte kalan bilgilerin, meslek pratiğine aktarılmasıdır.
Sonuç olarak; lisans düzeyindeki öğrenciler, düşündükleri tasarımları uygulayarak, süreci deneyimleme imkanı bulmuşlardır. Ayrıca öğrenciler tasarım ve uygulama esnasında, ekip olarak çalışmayı öğrenerek, birlikte karar verme becerilerini ve paylaşım yeteneklerini geliştirmişlerdir. Yapılan uygulama; iç mimarlık disiplini içindeki ve dışındaki öğrencilere, öğretim elemanlarına ve ziyaretçilere örnek teşkil edecek düzeydedir.
Referanslar
Berber Üçkaya, N. (2014). Eğitim Mekânlarının Akustik Konfor Koşulları Bakımından İrdelenmesi: DEÜ Mimarlık Fakültesi Örneği. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Canbakal Ataoğlu, N. (2009). Çağdaş Mimaride Bir Antitez: Sirkülasyon. Yayımlanmış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
Ching, F. D. K. (2002). Mimarlık, Biçim, Mekân ve Düzen. İstanbul: YEM Yayın.
Coyne, R. D., Snodgrass, A. B., Martin, D. (1994). Metaphors in The Design Studio, Journal of Architectural Education, 48(2), s.113-125.
Gibson, J. J. (1950). The Perception of Visual World. Cambridge, USA: The Riverside Press.
Evin Gencel, İ. (2006). Öğrenme Stilleri, Deneyimsel Öğrenme Kuramına Dayalı Eğitim, Tutum ve Sosyal Bilgiler Program Hedeflerine Erişi Düzeyi. Yayımlanmış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Hasgül, E. (2011). İç Mekânda Yön Bulma: Büyük Ölçekli Binalarda İnceleme. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Müezzinoğlu, M. K. (2018). Eğitim Mekânlarında Kullanılan Renk ve Işığın Öğrencilerin Fonksiyonel ve Algısal Değerlendirmeleri Üzerindeki Etkileri, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
Okuyucu, E. Ş. ve Çoban, G. (2019). İç Mimarlık Atölyelerinin Deneyimlenmesi. Yakın Mimarlık Dergisi, 2(2), s.103-117.
Özgen, K. (2012). Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı Kapsamında, Öğrencilerin Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Etkinlikleri Geliştirilmesi: Fonksiyon ve Türev Kavramı Örneklemesi. Yayımlanmış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Silav Utkan, M. (2003). Tekerlekli Sandalye Kullanan Bedensel Engelli Çocuklara Yönelik Eğitim Mekânlarının Tasarım ve Biçimleniş Ölçütlerine Bir Yaklaşım. Yayımlanmış Sanatta Yeterlilik Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Wallis, L. (2007). Building the Studio Environment. Design Studio Pedagogy: Horizons for the Future içinde (Ed. Salama A. M., Wilkinson N.). Gateshead, UK: The Urban International Press, s.201-218.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.