Yazar Rehberi

Yazar Rehberi

Makaleler eklenmiş olan şablona uygun hazırlanmalı ve 4000-7000 kelime aralığında olmalıdır. Sayfa numarası, yazar bilgileri eklenmemelidir. Ayrıca makale başlığının yer aldığı çalışma ve yazara ait bilgilerin yer aldığı bir kapak sayfası (kapak sayfası İngilizce olmalıdır). Eğer yüklenen metin bildiri olarak sunulmuş ise başlığa bir dipnot eklenmelidir.

Makalenin Sayfa Düzeni: Ana metin 11 punto, iki yana yaslı, Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır (tek satır aralıklı / 6nk boşluklu). Başlıklar arasında 1 boşluk bırakılmalı, paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır. Atıflar ve makale kaynakları yazar sorumluluğundadır.

Yazarlar: Makale içine yazar adı, kurumu gibi bilgiler eklenmemelidir. Sisteme kayıt olurken girdiğiniz bilgiler kullanılacağından, bilgileri doğru girdiğinizden emin olunuz. Aynı sayıda, aynı yazara ait en fazla iki çalışmaya yer verilmektedir.

Makalenin Ana Başlığı: Ana başlık sayfanın en üstünde, sağa sayalı ve 16 punto tümce düzeninde yazılmalıdır. Türkçe yazılan makaleler ayrıca İngilizce özet ve başlık içermelidir. Başlığın çok uzun olmaması ve konuyu kapsayacak biçimde seçilmesi tavsiye edilir.

Özet: Özet en az 150 en fazla 200 kelimeden oluşmalı ve 9 punto yazılmalıdır. Özet amaç, kapsam, yöntem ve sonuç bilgilerini içermelidir.

Anahtar Kelimeler: Her anahtar kelime büyük harfle başlamalı ve virgül ile ayrılarak yazılmalıdır. En az 3, en fazla 5 anahtar kelimeden oluşmalıdır.

Extended Abstract: Genişletilmiş özet en az 750 en fazla 1000 kelimeden oluşmalıve 9 punto yazılmalıdır.  Genişletilmiş özette introduction, purpose and scope, method, findings and conclusion bölümleri yer almalıdır. Genişletilmiş özet İngilizce'dir.

Dipnot: Dipnot metin içinde karşılık geldiği sayfada görünmelidir. Tek satır aralığı 8 yazı boyutunda gösterilir.

Makale Bölümleri: Makale, literatür taramasına yer verdiğiniz Giriş bölümü (gerekli ise alt başlıkları ile birlikte), Yöntem bölümü, Bulgular ve Sonuç bölümünden oluşmalıdır.

Görseller/Tablolar: Görsel ve Tablolar metin ile ilgili bölüme eklenerek ardışık biçimde numaralandırılmalıdır (10 punto, 1 boşluklu, ortalanmış). Görsellere ait linkler Kaynakçadan sonra Görsel Kaynakçası başlığı oluşturulup sırasıyla (erişim tarihi belirtilerek) eklenmelidir.

Metin içi Atıf: Metin içi atıfta parantez içinde yazarın soyadı, yıl ve sayfa numarası yer almalıdır. Örnek: (Soyadı, 2019: 10).

Eğer kaynak iki yazarlı ise ve ile yazılmalıdır. Örnek: (Soyadı1 ve Soyadı2, 2019: 10).

Eğer kaynak 3 ya da daha fazla yazarlı ise ilk yazarın soyadı yazılır ve “vd.” kullanılır. Örnek: (Soyadı vd., 2019: 10).

Eğer ilk kaynağa ulaşma imkanı yoksa ikinci kaynak üzerinden belirtilmelidir. Örnek: (Soyadı1’den aktaran Soyadı2, 2019: 10).

3 satırdan uzun doğrudan alıntılar 10 punto italik ve tek satır aralıklı yazılmalıdır.

Kaynakça: Kaynaklar APA 7 Stiline uygun biçimde yapılmalıdır.

Makale: Soyadı, N. (2019). Makalenin adı. Derginin Adı. Cilt(Sayı), 23-36. doi:

Kitap: Soyadı, N. (2019). Kitabın Adı. Yayınevi.

Tez: Soyadı, N. (2019). Tezin adı [Doktora/Sanatta Yeterlik/Yüksek Lisans Tezi, Üniversite Adı].

Araştırma ve Yayın Etiği

2020 yılından itibaren yapılan çalışmalarda etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
  • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.