Araştırma ve Yayın Etiği
Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı
IDA: International Design and Art Journal bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamaktadır ve COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından dergi editörleri için geliştirilen öneri ve kılavuzları dikkate almaktadır. Söz konusu standartlara uygun olmayan yazılar dergide yayımlanmaz.
Dergiye gönderilen yazılar, bir editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) sürecinden geçmektedir. IDA: International Design and Art Journal’a yayınlanmak üzere gönderilmiş olan makalelerin başka bir yerde yayınlanmış (bilimsel toplantılarda sunulmuş ve tam metin yayımlanmış bildiriler dâhil) ya da yayın için sırada bekliyor olmaması gerekmektedir.
Yazar Sorumlulukları
Raporlama Standartları: Yazarlar, yapılan işin doğru bir açıklaması ve önemi hakkında nesnel bir tartışma sunmalıdır. Bir makale, çalışmaya atıf yapılabilmesine izin vermek için gerekli ayrıntı ve referansları içermelidir.
Özgünlük: Yazarlar, çalışmalarının orijinal olmasını sağlamalıdır ve başka çalışmalar kullanılmışsa, uygun şekilde atıf yapılmalıdır. Çalışmada kullanılan tüm kaynaklar belirtilmelidir. İntihal, her türlü etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Saklama: Yazarların, editör incelemesi için bir makale ile bağlantılı olarak ham veriler sunmaları istenebilir ve bu verilerin yayınlandıktan sonra makul bir süre depolanması gereklidir.
Çoklu, Yedekli veya Eşzamanlı Yayın: Yazarlar, aynı çalışmayı başka bir dergide yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere göndermemiş olmalıdır. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik dışı bir davranış olarak nitelendirilir.
Makale Yazarlığı: Yazarlık, çalışmaya önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Tüm katkıda bulunanlar ortak yazar olarak listelenmelidir. Sorumlu yazar, katkıda bulunan tüm yazarların yazar listesine dâhil edilmesini sağlar.
Çıkar Çatışması: Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyecek şekilde yorumlanabilecek finansal veya diğer finansal çıkar çatışmalarını açıklayan bir açıklama içermelidir. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.
Hakem Sorumlulukları
Editöryal Kararlara Katkı: Hakem değerlendirmesi süreci editörün kararlarını vermede editör ve editör kuruluna yardımcı olur.
Çabukluk: Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya bir makalede yazılan ya da derhal gözden geçirmenin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bildirmeli ve inceleme sürecine dâhil olmamalıdır.
Gizlilik: Hakemler, değerlendirmede elde ettiği bilgi veya fikirleri gizli tutmalıdır.
Çıkar Çatışmaları: Hakemlerin herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, kendi araştırmalarında kullanılamaz.
Nesnellik Standartları: Makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Çalışmanın değerlendirmesi nesnel olarak yapılmalıdır. Hakemler görüşlerini destekleyici belgeler ile ifade etmelidir.
Kaynaklar: Hakemler, makalede atıfta bulunulan yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde gösterilmediği durumları tespit etmelidir. Daha önce yayınlanmış makaleler ile arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme olduğunu bildirmekle yükümlüdür.
Editör Sorumlulukları
Yayın Kararları: Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
Gizlilik: Editörler gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir.
Çıkar Çatışmaları: Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya yardımcılarının kendi araştırmalarında kullanılamaz.
Geri Çekme
IDA: International Design and Art Journal geri çekme konusunda Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) tavsiyelerine uyar.
Bir makale, çalışmanın yürütülmesi, analizi ve/veya raporlanmasındaki hatalar nedeniyle yayınlanan çalışmanın bütünlüğü önemli ölçüde zarar gördüğünde geri çekilebilir. Yayın veya araştırma etiğinin ihlali de bir çalışmanın geri çekilmesine neden olabilir. Orijinal makale geri çekilmiş olarak işaretlenir, ancak gelecekte başvurmak üzere derginin web sitesinde yine de bulunabilir. Ancak, geri çekilmiş makalelere güvenilemeyeceği için alıntı yapılmamalı ve ileri araştırmalar için kullanılmamalıdır. Geri Çekme bildirimi derginin güncel sayısında da yayımlanır. Şeffaflık adına, orijinal makalede değişiklik yapıldığında, orijinal makale düzeltilir ve orijinal hatayı ayrıntılarıyla açıklayan yayınlanan değişiklik bildirimine çift yönlü olarak bağlanır. Orijinal makaleyi düzeltmek mümkün olmadığında, yayınlanan değişiklik bildirimine çift yönlü bağlantılar içerecektir.