Marina İşletmelerinde Kullanıcı, İşlev, Mekân İlişkisi ve Ataköy Marina Örneğinde Kurumsal Kimliğin Tasarıma Yansıması
Anahtar Kelimeler:
Marina- Yat Limanı- İç Mimarlık- İç Mekân TasarımıÖzet
Yat sınıfı deniz araçlarının ve gezi teknelerinin güvenli bir şekilde barınmalarına olanak verecek şekilde tasarlanan marinalar aynı zamanda burada konaklayan tekneler için, bakım, onarım ve kara park hizmetleri de vermektedirler. Bununla birlikte marina komplekslerinde, gezi tekneleri ve yat sınıfı deniz araçlarının kullanıcıları olan yatçıların bireysel ve sosyal gereksinimlerine yönelik tesisler de bulunmaktadır. Kullanıcıların kişisel ihtiyaçlarını karşılayan kolaylık tesislerinin yanı sıra restoran, kafe/bar, alış-veriş ve spor merkezleri ile yat kulüpleri gibi işlevler marina işletmelerinin sağlamış oldukları imkânlar arasındadır. Bu çalışmada, marina işletmelerinin sahip olması gereken üst yapı nitelikleri ve sağlamaları gereken kriterler hakkında genel bilgiler verildikten sonra, kullanıcı tarafından en çok ziyaret edilen mekânların işlevleri ve tasarımları üzerine odaklanılmaktadır. Amaç, bir marina işletmesinin kurumsal kimliğinin iç mekân tasarımına yansımasını örneklemek ve vurgulamaktır. Araştırma, marina işletmelerinin kullanıcıya yönelik olan genel mekânsal fonksiyonları ile birlikte, ofis/ön büro hizmetlerinin iç mekân tasarımını kapsamaktadır. Yöntem olarak; öncelikle literatür taraması yapılmış, yönetmelikler incelenmiş ve sözlü görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili akademik çalışmalardan, mesleki dergilerden ve internet kaynaklarından elde edilen verilerle, çalışmanın amacına yönelik olduğu belirlenen bir marina işletmesinin ofis/ön büro yapısının iç mekân tasarımı yerinde gözlemlenerek tespitlerde bulunulmuştur. Çalışma sonucunda, denizcilik temasından çıkışla tasarlanan örnek mekânın kurumsal kimlikle örtüştüğü ve konuya yakın kullanıcılar olan yatçıların ilgisini çektiği kanaatine varılmış, bununla birlikte tasarımcının seçilen objeler ve kullanılan detaylarla konuya bilinçli yaklaşımının da bu durumu desteklediği görülmüştür.
Referanslar
Ataköy Marina Katalog. https://www.docdroid.net/MO3pB9G/atakoy-marina-katalog-pdf (07.09.2020).
Balcı, S. S. (2011). Marinalarda Teknik ve Operasyonel Yönetim: Bilişim Sistemlerinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Çeşmebaşı, K. C. (2020). Kalamış-Fenerbahçe Marina Müdürü, kişisel görüşme. (26.09.2020)
Dear, I., Kemp, P. (2005). A’ dan Z’ ye Yelkende Denizcilik Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Kropi Yayınları.
Demiroğlu, O. C. (2007). Yat Evi (Dockominium) Modelinin Türkiye’deki Marinalara Uygulanabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Deniz Turizmi Yönetmeliği. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.200915212.pdf (17.09.2020).
Denizcilik Sektör Raporu. https://www.denizticaretodasi.org.tr/media/SharedDocuments/sektorraporu/sektor_raporu_tr_2020.pdf (17.09.2020).
Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü. (2003). Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Yayını. Çubuklu, İstanbul.
Dikeç, G., Töz, A. C. (2016). Marina Müşterilerinin Marinalarda Aldıkları Hizmetlerin Kalite Düzeylerine Yönelik Algılarının Analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi. Özel Sayı, s.109-135.
Eriş, E. D. (2007). Uluslararası Pazarlarda Türk Marinalarının Çekiciliği ve Pazarlama Stratejileri. Ege Akademik Bakış / Ege Academic Review. 7 (1), s.37-55.
Gedik, M. (2008). Türkiye’de Yatçılık ve Marina Sektöründe Durum. https://www.denizgazete.com/yazarlar/mehmet-gedik/turkiyede-yatcilik-ve-marina-sektorunde-durum/100305/ (17.09.2020).
Hasol, D. (2014). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü. İstanbul: YEM Yayınları.
İlhan, K. (2008). Marina İşletmeleri Yapı Tipolojisi İlişkileri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Mavi Bayrak Türkiye. http://www.mavibayrak.org.tr/tr/icerikDetay.aspx?icerik_refno=10 (07.09.2020).
Oygak, İ. (2020). İstanbul Ataköy Marina Müdürü, kişisel görüşme. (27.08.2020).
Özkan, Ö. (2008). Türkiye’de Marinaların Kamusal Kullanıma Etkileri ve Öneriler, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Sarı, F. Ö. (2011). Marina İşletmelerinde Hizmet Yönetimi: Yatçıların Hizmet Kalitesi Algılamaları ile Marinadan Tatminleri, Tekrar Tercih ve Tavsiye Etme Eğilimleri Arasındaki İlişkinin Analitik İncelemesi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Tokol, T. (2010). Yat İç Mekan Tasarımı 1. TMMOB İçmimar Dergisi. Şubat-Mart, s. 98-101.
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğü. https://sozluk.gov.tr/ (07.09.2020).
Yat Turizmi Yönetmeliği. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.836708.pdf (07.09.2020).
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
IDA: International Design and Art Journal açık erişimli akademik bir dergidir. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları IDA: International Design and Art Journal'a devredilmiş sayılır. Makaleler başka bir yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve referans göstermeden kullanılamaz.
IDA: International Design and Art Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.